ZRKAC un Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, sagaidot 11. novembri, kopīgi izveidojis video "Lāčplēša dienas stāsts". Tas radīts kā mācību palīgmateriāls Jelgavas pilsētas pamatskolēniem ar mērķi aktualizēt Lāčplēša dienas nozīmīgumu.

Videostāsts pieejams šeit.

Pielikumā darba lapas, ko var izmantot pirms un pēc videostāsta noskatīšanās, pielāgojot uzdevumus noteiktam skolēnu vecumposmam. Darba lapas pieejamas šeit.

Videostāsts ļauj atsaukt atmiņā vēstures notikumus. Tā pamatā ir divu jauniešu atbildes meklēšana par Lāčplēša dienas rašanos, ko šķetināt viņi dodas Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā.

Videostāstam ir trīs daļas. Pirmajā tiek apskatītas Latvijas brīvības cīņas, ielūkojoties 1914. gadā, kad sākās Pirmais pasaules karš, pārrunāti notikumi, kas saistīti ar Latvijas Republikas dibināšanu un cīņām par valsts nosargāšanu, kā arī Bermonta armijas sakāvi 1919. gada 11. novembrī. Otrajā stāsta daļā jaunieši noskaidro, kāpēc par Lāčplēša dienu tika nodēvēts 11. novembris, kas vienlaikus ir arī Lāčplēša Kara ordeņa dzimšanas diena. Savukārt noslēdzošā daļa sniedz atbildi, kur un kāpēc Jelgavā ir divi Lāčplēša pieminekļi.