Vasara ir ļoti pateicīgs laiks darbībām ārā. Lai bērnus rosinātu pašvadītai darbībai grupas laukumā, neskatoties uz laika apstākļiem, jānodrošina daudzveidīgs materiālu klāsts, kas ļauj bērniem veikt zināmas un iemīļotas nodarbes, kā arī pamudina veidot ko jaunu.

Piemēram, izbaudīt dažādas vielu kvalitātes, rotaļājoties ar sausām un samitrinātām smiltīm, rakt grāvjus, alas, veidot dažādas celtnes, tiltus, pilis, smilšu mēbeles un smilšu automašīnas, kurās var ērti iekārtoties vienatnē vai kopā ar draugiem un izvērst rotaļu sižetus, veidot dubļus un tos kārtīgi izbaudīt, smiltīs ieklājot folijas gabalu renītes, veidot upju gultnes un pa tām pludināt ūdens straumītes.

Lūkojoties caur krāsainiem stikliem, piedzīvot dažādas gaismas un krāsu kvalitātes. Veidot vienkāršus mūzikas instrumentus, kuru piemērotais materiāls neiedarbojas uz dzirdi graujoši. Vienkārši, pieejami materiāli un skolotāja nemanāms pamudinājums var sagādāt daudz prieka un interesantu nodarbju grupas laukumā, ļaujot bērniem iepazīt Pasauli visā tās krāšņumā un daudzveidībā…

Iespējamie materiāli rotaļām

Smilšu kastē

Spainīši, formiņas, sietiņi, virtuves trauki, grābekļi, lāpstas, lejkannas, krāsaini karodziņi, plastmasas bļodas, spraužamās rotaļlietas, koka karotes, koku sēklas, zariņi, gliemežvāki, čiekuri, akmentiņi, dēlīši, koku mizas, koka ripas, celmiņi, lāpstiņas, spiedogi, folija “upju gultņu” veidošanai u.c.

Pie galda un zālājā

Bumbas, lentas, virves, kāpnes, šūpoles, badmintons, segas, lecamauklas, “Sienāzis”, ”Koka kājas”, līdzsvara trenažieri, ”Ķegļi”, ”Lidojošie šķīvīši”, svari, lakati, gatavas maskas un materiāli to pagatavošanai, tāfeles krīti un tāfele, elementāri mūzikas instrumenti, māls, rullīši māla veltnēšanai, koka un plastmasas riņķi, auduma tunelis, burbuļu šķidrums, celiņš pēdu stimulācijai, dzijas, koka adāmadatas, šūšanas piederumi, auklas un diegi vīšanai un  pīšanai, vilna, smilšpapīrs, vāzes, salmi, meldri, doņi, niedres, ašķi, koka kārtis un auduma gabali, knaģi, papīra locījumi, klucīši, naglas un āmuri u.c.

Sižeta lomu rotaļas

Spoles, nūjas, stūres, somas, grozi, lelles, leļļu apģērbs, leļļu rati, trauki, sīkais un nestandarta celtniecības materiāls, cepures, koka karotes, lieli auduma gabali, segas, knaģi, bieza kartona vai plastmasas caurules un renes, automašīnas u.c.

Ar ūdeni, vēju

Pūķi, vējdzirnaviņas, lentas, baloni, vēdeklīši, papīra lidmašīnas, papīra locījumi, izpletņi, plastmasas maisiņi, spalvas, lidojošie šķīvīši, zīdpapīra lentas, “vēja zvani”, materiāli to gatavošana. Koku mizas, papīra laiviņas, olu un riekstu čaumalas, vanna ar ūdeni, peldošās rotaļlietas, krūzes, trauciņi, dažādu formu un tilpumu pudelītes, piltuves, krāsains ūdens, salmiņi, šļūtenes, dažādi priekšmeti un dabas materiāli peldināšanai, ziepju šķīdums ar nelielu glicerīna piedevu, salmiņi un rāmīši rotaļām ar ziepju burbuļiem, baseins u.c.

Darbs

Spaiņi, grābekļi, lāpstas, slotas, dārznieka grieznes, birstes, kapļi, tilpne atkritumu savākšanai, spaiņi, ķerra u.c.

Vērojumi, eksperimenti

Lupas, tonētie stikli, saulesbrilles, tālskatis, smilšu pulkstenis, vējdzirnaviņas, baloni bumbas, papīra lapas, spalvas, salmi, mērlentas, nosacītie mēri, koku mizas, plastmasas un koka rotaļlietas, pupiņas, zirņi, āboli, dažādu izmēru kastītes, saules pulkstenis, rupors, skandināmi priekšmeti… un vēl daudz kā cita, kurā bērniem būs pašiem savas idejas to lietošanai un izmantošanai. Skaistu un interesantu vasaru!